Шизофренията на политолозите

 

В последните дни политологическите гурута на БСП обявиха „Да, България“ за „новия РБ“, „новото дясно“, „партията, която засенчи ДСБ“. Някои го правят по-хъшлашки, други по-експертно. Бързат. Да не би случайно „Да, България“ да откъсне парче от нарасналата електорална периферия на (псевдо)левицата. Страхът е силен мотив, не само в политиката.

Днес видях и „левите“ етикети, които ни е сложил един от политологическите гурута на „дясното“. От онези уважавани/включително от мен/ и симпатични политолози, които като наближат избори ни убеждават, че ако не гласуваме за охранителя на Живков, бивш член на БКП, замесен в 4 публични корупционни скандала, значи сме предатели и оставяме България в ръцете на БСП, а ако ГЕРБ и РБ не направят коалиция.. Путин ще изяде децата.

Според симпатичния политолог „Да, България“ е ляво-либерална, защото така изглежда ръководството(Изпълнителния съвет). Сега трябва да влезем в обяснения от типа – „Ама, не. Не е вярно – Любо Авджийски е дясно-консервативен, Атанас Славов също, самият лидер Христо е бивш министър, номиниран от ГС на Реформаторския блок…“. Но пазителят на чистотата в дясно, ще каже – „Да, но имате няколко човека от Зелените и с по-прогресистко мислене“, ние ще отговорим – „Именно, нали затова казваме, че няма да се етикетираме, за да не разделим онази общност, която иска съдебна и административна реформа.“.

Но и това няма да е достатъчно. Симпатичните политолози ще ни карат да се обясняваме, докато не дойде време за нова национално-спасителна коалиция с ГЕРБ и остатъците от РБ. Коалиция, която е за-дъл-жи-тел-на, „за да не дойде БСП на власт“. Тогава ще кажат, че сме ляво-либерални, но ако не се коалираме с ГЕРБ и остатъците от РБ, сме чисти путинисти.

Страх №2: Да не би „Да, България“ да откъсне от огромната електорална периферия на ГЕРБ(и остатъците от РБ), които естествено ни разпознават като алтернатива на статуквото.

Чудя се – трябва ли да свикваме с натрапената политологическа шизофрения – вие сте новите лидери на дясното и лявото едновременно. Или да го приемем като пророчество – Има изглед обществото да върне политиката в свои ръце.

Ясно е, че ще се борим срещу целия политически, политологически и медиен спектър. Разликата е, че този път има сериозни изгледи да успеем. Заедно. От всички професионални сфери и социални групи. Шубето отсреща е голямо и то произвежда жълто-кафява или по-бледа течност на килограм. Но онези, които ще гласуват за „Да, България“, знаят, че нито ГЕРБ и РБ са десни, нито БСП са леви. А битката сега е – едно общество срещу мафията. (За реална съдебна реформа са необходими 2/3 от българския парламент. А едни поне 50 депутата, трябва да започнат тази битка, без да оставят избор на останалите.)

Любомир Авджийски, член на Изпълнителния съвет. Един от „ляво-либералното“ ръководство, случайно попаднал в тинк-танк, който е с няколко километра в дясно от тинк-танка на симпатичния политолог. (Между другото, ще бъда част от прекрасния екип на ИПИ до края на другата седмица, тъй като политическата и независимата експертна дейност са несъвместими.)

ПП: Изпълнителният съвет на „Да, България“ е супер читав и пълен с професионалисти, които са нахъсани да работят за съдебна и административна реформа, оптимизиране и електронизиране на държавните институции. По-добро образование. Има и представители на лекарските среди, които искат да спрат злоупотребите в здравеопазването. Но повече подробности по политиките – скоро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s