Към десните и консервативните сред моите приятели

Относно натиска за политическа коалиция
На 26 януари Националният съвет на Да, България с огромно мнозинство реши да се явим на изборите самоястоятелно или в коалиция с името „Да, България“. Решението бе мотивирано според мен със силни аргументи, всеки от тях достатъчен, за да поемем по този път.
– На първо място – за нас бе очевидно, че се ражда нова общност и вълна, която не може да бъде рамкирана в понятието „традиционна десница“ още по-малко пък да се влее в „надпартийна платформа“ наследник на РБ. Онези 1200 учредители, които пътуваха от цялата страна на 7 януари при – 20 градуса, не дойдоха, за да се „влеят“. Отказваме да се борим за половината от наследството на РБ(6%). Не ни вкарвайте в такива кутийки. 🙂
– социологическите проучвания показаха ясно, че Да, България има по-голямо обществено доверие, ако се яви самостоятелно, отколкото при политическа коалиция. Нещо повече – при явяване със своя идентичност, този потенциал може и се увеличава, в обратния случай – не.
– Коалицията бе поискана през медиите с предварително определен формат и име.
– Подкрепата на 20 000 българи, които се подписаха за 12 часа и изпратиха подписи от цялата страна е доказателство, че посоката на Да, България е правилна.

За „дясното“ и „лявото“
Решихме умишлено да не се нареждаме под етикетите „десни“ или „леви“. Етикетирането щеше да означава да се наредим на опашката до ГЕРБ(с обещания за 300лв. пенсии и 1500 средни заплати), РБ и др. или зад още по-немислимото – БСП, АБВ…. Лявото и дясното не са празни понятия, но в българския контекст като думи не струват нищо. Напротив – играта с тези термини отблъсква огромна част от българското общество, а каузата, която сме си поставили е обща. Вместо това предпочетохме по-честния според нас вариант – хората да се ориентират по същността – по посланията, по платформата, по лицата. Да, много хора все още не могат да ни „сметнат“, което ги изнервя, кара ги да мислят и да изпитват несигурност. Етикетът „дясно“ би ги успокоил, дори и използващите го да нямат нищо дясно в програмите си. Да, България няма да ви даде този етикет. Ще трябва да прочетете, да помислите и да решите.
Икономическата политика
Заявихме ясно, че икономическата ни политика ще бъде насочена към облекчаване на предприемачеството и бизнеса, намаляване на административната тежест и електронното управление. Което по международни стандарти е „дясна“ политика. Но от друга страна по отношение на културата и образованието имаме и солидарни идеи и мерки.
За лустрацията
Заявихме ясно, че сме за лустрация и записахме в устава си, че членове на Да, България не могат да са агенти и служители на ДС, както и хора, които са били ръководители на национални и регионални органи на БКП. За членове на органите се изисква изрично удостоверение. Същото важи и за кандидат-депутатите. В правилни моменти(в програмата и в предизборната кампания) ще имаме конкретни позиции и предложения по темата лустрация.

Относно коалиция „Да, България“ със Зелените и ДЕОС
След като самостоятелната ни регистрация беше спъната, пред нас остана алтернативния вариант – явяванe  с коалиция под името и идентичността на Да, България. Имахме предложения от около 10 партии, които нямат парламентарно представителство. При обмислянето и дискутирането целта беше да съберем една либерална и една определяща се за дясна партия, за да избегнем етикетите и спекулациите. Не намерихме „дясна“ формация, която да няма негативен багаж от миналото – колаборации с ГЕРБ, обединения и разделения в дясно, агенти и т.н. Избрахме Зелените и ДЕОС като партии, които не са участвали във властта, нямат политически багаж, имат ясно изразена позиция за борба с корупционния модел и декларират, че ще насочим усилията си към облекчаване на бизнеса. Помията, която кафявите медии изливат по Зелените остана на заден план, защото ние самите знаем какво е да те атакуват същите медии ежедневно.

Относно либералното и консерватизма
За онези, които се интересуват – имаме ясно споразумение между коалиционните партньори „Да, България“ да не бъде използвана по теми, които не са част от каузата ни и биха разделили общността и обществото като цяло. Целта е обединение на цялото обществото срещу модела „КОЙ“, а не разединение. Темите по-които Да, България не може да бъде използвана са – предефиниране на институцията на брака, легализация на марихуаната и др.
Относно сексуалната ориентация – нека за първи и последен път да кажа, че никой от нас няма нито правото, нито желанието да се занимава с тези лични въпроси. Бих дал живота си, за правото на избор, включително и на сексуална ориентация. Няма да влизам в подробности тук относно същността на християнските ценности. Само ще кажа, че те нямат нищо общо с мразене на различните.
Докато общността на Да, България има основното влияние върху процесите, (предвид ресурсите и енергията, които генерираме), докато споразумението бъде спазвано и докато Да, България е чиста от корупционни схеми, аз ще продължа да бъда активен в каузата, защото вярвам. Нещо повече, ще работя с радост с моите дългогодишни приятели от Зелените и ДЕОС, както и с всички останали либерални и консервативни формации. Призовавам и теб.

Статията е публикувана в OFFNews

Автор: Любомир Авджийски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s