За класическия либерализъм и концесиите

За радост политическите компасчета ме поставят близо до мястото, където поставят Милтън Фридман 🙂 Там е класическият либерализъм, а за мен и дефиницията за дясно.

Но за да имаш класически либерализъм, дори за либертарианство е нужно върховенство на правото. Когато държавата е овладяна(а това е безспорно вече за всички вътрешни и външни наблюдатели, официални и неофициални), няма как да си заровя главата в пясъка и да не съм против придобиването на държавни имоти, земя и природни ресурси на безценица. Това не е либерализъм, пичове. Това е мафия, която експлоатира ресурс, принадлежащ на всички, без да предлага справедливи условия за достъп и ползване.

И ако държавата е необходимо зло, каквото е вярването на либералистите, защо тогава трябва да се дават на концесия природни ресурси? Защо да не ги ползваме всички без държавата да ограничава това ползване като го предоставя на едни или други. Не може да сме едновременно против държавната намеса и ЗА несправедливи концесии/ако сме за концесиите въобще/.

Личното ми мнение е, че концесиите трябва да са допустими в ограничени срокове,(а не по 100 години) и при справедливи условия, които максимално гарантират свободното ползване от страна на гражданите. Концесията по своя характер е договор между обществото и конкретно лице и този договор трябва да е справедлив и за двете страни. Ето защо е нормално, когато граждани виждат несправедливост да поискат промяна или разваляне и това не е социализъм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s