Назначиха независим прокурор за разследване на Тръмп, а Главният прокурор на САЩ и неговият заместник се оттеглят от делото за Коми и руската намеса в изборите

Историческо дело от мащаба Уотъргейт е на хоризонта в САЩ. Шефът на ФБР е уволнен от Президента на САЩ.

Ето каква е фактологията на скандала:

На 14 февруари се провежда среща в Белия дом, на която присъстват висши служители от разузнаването и съдебната система. На края на срещата в остават шефът на ФБР Джеймс Коми, главният прокурор Джеф Сешънс и вицепрезидентът Пенс и други. Тръмп казва на Сешънс и Пенс, че би искал да остане насаме с Коми. Първоначално Главният прокурор отказва излезе и се налага да бъде помолен отново от Тръмп. Това са факти, които не се оспорват участниците. Важно е да се отбележи, че директорът на ФБР е йерархично подчинен на Главният прокурор, а пък Главният прокурор е назначен от Президента. По същото време ФБР извършва разследване свързано с действия на Майкъл Флин(по това време Съветник по националната сигурност на Президента) за непозволени контакти на Флин с Руското посолство. На 13 февруари Флин подава оставка, именно заради комуникацията си с руското посолство и разследването, което тече срещу него. Разследването срещу Майкъл Флин е част от разследването за руска намеса в президентските избори, тоест то засяга и самият Президент.

Шефът на ФБР твърди, че когато са останали насаме, Тръмп му е указал натиск да спре разследването срещу Майкъл Флин. След тази среща Коми е направил писмени записки на този разговор (Част от записките – Надявам се, че ще оставиш това нещо, ще остави Флин.“, „Той е добър човек. Надявам се, че можеш да спреш това нещо.“ „I hope you can see your way clear to letting this go, to letting Flynn go,”, “He is a good guy. I hope you can let this go.”) Интересен факт е, че практиката в САЩ е агентите на ФБР/и не само/ да правят писмени записки или резюмета на разговорите, които водят с заподозрени лица или свидетели, а съдилищата в САЩ използват тези записки като основни доказателства. Тази практика е официализирана в, тъй наречената процедура FD 302 като няма значение дали записките/резюмето са направени по време или след срещата. Това не е протокол от разпит, но в америкатската правна система се ползва с особено силна тежест при доказването.

На 9 май 2017 г. Джеймс Коми е уволнен като в интервю за NBC от Белия дом Тръмп потвърждава, че причината да го уволни е разследването на „руските неща“, тоест разследването за руска намеса в президентската кампания. В интервюто Тръмп обяснява, че преди да го уволни е попитал няколко пъти Коми дали самият той е под разследване, на което коми три пъти му е отговорил, че не е. Подобен разговор буди притеснения, най малкото по три причини – 1. Ако Тръмп е проверяван от ФБР, Коми не би следвало да открива такава информация дори и да е истина. 2. Дори и формално срещу Тръмп да не е образувано разследване, то разследването на обстоятелства и лица свързани с кампанията му очевидно го прави обект на разследването. Ето защо Тръмп има пряк интерес от развитието на това разследване.

Понеделник, 15.05. професорът по Конституционно право от Харвард Laurence Tribe, бившият директор на разузнаването James Clapper и други национални авторитети дават становище, че Тръмп трябва да влезе в процедура по импийчмънт, за да бъде образувано дело пред Сената за „възпрепятстване на правосъдието“, престъпления според наказателната системата на САЩ. Заедно с това професорът съветва да бъде назначен Special Counsel(независим висш прокурор), който да разследва президента, тъй като главният прокурор Jeff Sessions и зам.-главният прокурор Rod Rosenstein са били въвлечени в процедурата по уволнение и ще бъдат призовани като свидетели, поради което не могат да отговарят за разследването.
Множество сенатори и конгресмени също изразиха мнение, че са налице данни за „възпрепятстване на правосъдието“ и че Тръпм засяга по недопустим начин системата на „Checks and Balances“, което е нарушение на Конституцията. Демократите са категорични в изказванията си и смятат, че процедурата по импийчмънт на Тръмп трябва да започне веднага. Републиканците също искат проверка на фактите и призовават Джейм Коми да даде публични показания пред Конгреса. От своя страна Комисията по сигурността и Комисията по правосъдието на Конгреса поканиха вчера Джеймс Коми да даде показания в закрити и открити заседания.

Вчера, на 17.05., заместник-главният прокурор Rosenstein, който изпълнява длъжността Главен прокурор в момента, назначи Special Councel Robert S. Mueller. Мотивите на Rosenstein са, че поради „изключителността на обстоятелствата“ трябва да бъде назначен, някой който има високо ниво на невазивисимост от йерархията в прокуратурата („exercises a degree of independence from the normal chain of command“).

Тоест виждаме как двамата – главен прокурор и зам.-главен прокурор се оттеглят от правомощията си да наблюдават делото за руската намеса в изборите, както и уволнението на Коми, за да няма съмнение в независимостта на прокуратурата и обективността на разследването . Назначен е човек, който е бил 12 години прокурор, а сега в адвокатската си практика най-вероятно получава повече от тях двамата взети заедно и не е зависим от тях служебно. Независимият прокурор –(Special Counsel) не е отчетен на Главния прокурор и на Зам.-главния прокурор, нито на Президента.

Независимо какво е правилното решение на случая базирано на всички факти, е впечатляваща реакцията на правните авторитети и на Rosenstein, който се оттегля, защото е в йерархична зависимост с главния-прокурор и с президента, а и е свидетел. Специалният прокурор ще може да разследва включително Jeff Sessions и Rod Rosenstein.

Едно изказване на зам.-главния прокурор Розенстейн, което е впечатляващо.

Автор: Любомир Авджийски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s