Марк и универсалния базов доход

Разбрах, че Марк Зукърбърк – пореден от уважаваните от мен гурутата на социалните медии и на модерния бинес модел, е прокламирал нуждата от „изследване на идеята за универсален(безусловен) базов доход“. (Тоест първа стъпка към установяването й). Поради сериозното потенциално влияние на тази идея; неговото лично влияние на role model и моята лична свобода на словото, реших да напиша няколко реда по тема, която преди няколко години ми приличаше на лоша шега, на която не си струва да се обръща внимание.
Марк Зукърбърк е изградил успешния си бизнес върху правилата на свободната икономика при наличието на върховенство на закона с:
1. Страхотна идея
2. Много труд
3. Сериозен екип
4. Мотивация и намиране на инвеститор/кредитор, който да финансира горните три.
Създал е работа за хиляди умни и работливи хора, много от които също предприемачи.
Сега предлага нещо, което противоречи на предпоставките за успеха му. Предлага получаването на средства независимо от идеите, труда, екипа и мотивацията.
2. Скъпи Марк, наистина ли не знаеш или ако знаеш, ще отречеш, че парите са нищо повече от разменно средство, с което разплащаме за труд, стоки и идеи. И че предоставянето на минимална „заплата“ от държавата без насрещно престиране на труд, стоки и идеи е несправедливо и води до изкривяване на обществените отношения. А несправедливостта води до негативни последици.
3. Ще кажеш, че такова изкривяване вече съществува. Да, съществува там където държавните институции налагат протекция/легално или корупционно/ върху един или друг бизнес или индивиди и тогава парите НЕ се движат по справедливите критери, а по изкривени.
4. За да дадеш доход на някого, който не го е заслужил, ти трябва да го вземеш от някого, който го е заслужил.
Ти ще кажеш, че ще вземеш дохода от онези, които не са го заслужили съвсем. Но тук изниква въпросът – Кой и как ще реши дали някой е заслужил дохода си или не?
5. Аха, ризбирам – „Богатите“ трябва да заделят от дохода си, за да дадем на всички останали дължимия Универсален базов доход?
Значи взимаме от богатите, защото те имат много и даваме на всички останали? Позната теза, нали?
Добре, но ти знаеш, че никой „богат“ не държи парите си в градината или в мазето и че тези пари, независимо дали са в банка или в Инвестиционен фонд служат за финансиране/инвестиране в:
– Добри идеи
– Много труд
– Сериозен екип
– Мотивация
6. „Богатите“ в този смисъл сте само настойници, което означава, че ако парите ви не се управляват от вас, ще се управляват/разпределят от някой друг. Въпросът е този друг има ли моралното право, достатъчно кадърен ли е и справедливи ли ще са критериите, по които ще разпределя собствените ви пари? Смея да твърдя, че ако не ти, а държавата разпределя собствените ти пари, ще загубим всички останали, а не само ти 🙂
5. Парите, също имат цена, именно защото остойностяват „идеи, стоки и труд“. Ако държавата даде парите безплатно на всички обезценява онова, което парите оценяват.
6. Разбрах също, че един от основните аргументи за УБД е „автоматизацията“. Нещо като войната срещу „Тонгата“ в началото на 20 в. 🙂 Та, ти Марк, си най-добрият пример, че човекът ще има централна роля и при най-сериозната електронизация/автоматизация. Че дори и да се освободи време за човека от нискоквалифициран труд, той ще започне да твори нещо ново, което машините не могат да предоставят. Не се притеснявай от Тонгата, Марк.
Поздрави от едно опитно поле, в което идеите за „базовия доход“ са разработвани и прилагани на практика.
ПП: Вярвам в социалната солидарност – стига тя да е доброволна и частна. Участвам в 5 доброволчески инициативи, а съм очаствал в над 20. Голяма част от личното време и средства отделям именно за социални и общестени каузи, в които вярвам. Но го правя поради свободата си. А доколкото разбирам Универсалният базов доход е „държавна услуга“.
Един съвет, Марк – моля те продължавай да даваш за благотворителност, а също и да финансираш най-умните, най-работливите и най-мотивираните, без да влизаш в социално инженерство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s