Мечтите на Раковски за Българската църква

Преди време намерих на една от книжните сергии в София „Автобиография и мемоари“, Г.С. Раковски издание от 1925 г.  Изключително ценна. Раковски започва да пише своята автобиография(нарича я „Житие“) през 1866 г., но поради болестта и активните действия по подготовката на четите, не успява да я завърши. В съдържанието на започнатите мемоари, Раковски записва цели 78 глави, в които е планувал да изложи определени събития. Успява да напише едва 12 страници. Книгата е допълнена с ценни писма, едно от които  касае виждането на Раковски за автономията на Българската църква.

Ето какво пише той до Йосиф Дайнелов* през 1861 г. :

„Всички Християнски църкви са имали и имат фанатическата идея да се мислят само те Православни и богоспасяеми, а други(те) нечестиви и незнам какви! Ние Българи(те) треба да провъзгласим следните две начала (на) нашите черкови.

а. Бърската народна църква да не признава никакъв друг изключителен началник на Христовата Черква, освен Иисуса Христа основателя й. Нейният свещеноначалник ще бъде избираем и ръкополагаем от народа, както е било във времето на Св. Апостолов. 

б. Българската народна църква с всички християнски църкви ще бъде в любов. Тя всички ги почита за богоспасяеми, тако пази своите обряди и обичаи в точност. Тя изхвърля от книгите си нечестивите речи и фанатическите проклятия против другите, както и молитвите против неприятелите.“

* Йосиф Дайнелов е близък приятел и съмишленик на Раковски по Църковния въпрос, както и дописник във в. Дунавски лебед. Дайнелов е участник във Великденската акция в защита на българските митрополити Иларион Макариополски, Авксентий Велешки и Паисий Пловдивдски, които са изпратени в изгнание, заради обявяването на автономията на Българската Църква.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s