Честита (полу)независимост!

Честит празник, българи!
Но ще взема да повярвам, че сме независима страна, когато пред въплъщението на народния суверенитет Парламента, стои на кон хан Аспарух(макар България да е имало и преди него), а не чужд владетел(добър или лош), с целия контекст на последните 150 години.
Преди време питах една американка, която помагаше на един руснак(да, Кобляков) да не бъде екстрадиран от България 🙂 – „Ако имаше огромен паметник пред Белия дом или Сената, кой би се извисявал на него и съгласна ли си това да бъде английски или френски крал?“ (англичаните са им предшественици, а французите са им помогнали решително във войната за независимост). Тя ме погледна учудено и каза, че не би могъл да бъде друг освен Дж. Вашингтон. Е, при нас може, пичове. И все още се опитвам да открия друга страна с подобен екстравагантен подход.

Ще питат, това ли е най-големият проблем на България сега? Ще им отговоря – Да. Проблем е, че имаме мислене на слуги и роби.
А не винаги сме били така.

Ще повярвам, че сме независими, когато спрем да разчитаме на подаяния от ЕС и започнем да водим политиката на Европа, която е слаба, объркана и разделена. Някои ще кажат иронично, че това е невъзможно. Ще им отговоря – така мислят слугите и затова не влияем на Европа, тоест на собствената си съдба. А сме го правили, включително в отделни периоди след Освобождението.

Важни са ми славните моменти от историята ни. Не заради псевдопатриотизъм или комплекс за малоценност, а защото показват, че можем и да не сме слуги. Генът и историята на (на)рода имат значение.
Нали се сещате как при състезателните коне се гледа дали имат прабаби и прадядовци шампиони, как произходът влияе на характера, навиците, достойнството и увереността на коня. Така е и при народите – това достойнство или срам от миналото им е изписано на лицата и прозира през погледите.

Та, имаме в произхода си и достойнство и срам. Кое ще надделее зависи от нас, а не от звездите 🙂

Честита (полу)независимост!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s