Демагогия за въздуха в София

Преди малко(16.01.2018г. около 12 ч.) излязох от заседанието на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет с ясната представа, че местната власт си направи кризисен ПР и удави проблемите в демагогия, терминология и процедури. Всичко е за пред камерите.

Обясниха ни как се подготвят подготвителни процедури за подготовка на мерки, които да бъдат започнати – някои „скоро“, други до края на годината. Не разбрах кои са по-скоро.

На въпрос „Защо има огромна разлика между стойностите на индикаторите на общината и тези на Airsofiа, друг демагог-съветник, очевидно инженер, се зае да обясни, че не се мерели едни и същи неща и не можело да има сравнение – че тези на общината мерели общото средно дневно замърсяване. А другите какво мерят, колко кучета пресичат Цариградско?

На друг въпрос – защо Измервателните станции на общината са толкова малко – две и едната била преместена, също се намери технически и политически „правилен отговор“ от зам.-кмета Йоана Христова. И той е, че има предвидени мерки, в една от предишните процедури, които е ПРЕДВИДЕНО, да влязат като предложения в останалите комисии, за да се пусне обществена поръчка до края на 2018 г.

И така приятели. Предвидено е да се предвиджат планове и процедури. А сега ще има една-две некачествени, но добре разгласени мерки, за замазване на положението. Като например – „зелен билет“, който ще се ползва само, ако стойностите надвишат два поредни дни над 200 микро грама – средно. Но като се има предвид, че измервателните уреди на общината са 2, от които единият е преместен, и отчитат съвсем различни стойности от тези на AirSofia, то такъв билет е по добре да се дава в Националната лотария.

Направихме всичко възможно, за да разберат, че гражданите не се интересуват от термини и процедури. И че има опасност те-съветниците, да не разберат спешността и абсурдността на ситуацията. Че скоро могат да осъмнат с масови протести.
Инженерът-съветник – ми отговори, че не сме били само ние дишали този въздух….

Текстът е публикуван във в. Сега със заглавие Поглед отвътре към мерките за мръсния въздух

Автор: Любомир Авджийски

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s