Спете, спокойно. „Въздухът не е толкова мръсен.“

Спете спокойно, столичани. Зам.-кметът по околна среда Христова току що предложи на Комисията по околна среда, София да стане „зелен град“. Първата стъпка е усвояване на Фонд, който ще бъде предоставен от Българска банка за развитие, в размер на 300 000лв. Ще бъде усвоен от „външен“ изпълнител, който да консултира/изготви План с приоритети – как да станем Зелен град.

При това изготвяне на Плана ще има два комитета – Комитет за управление и Комитет за наблюдение. Не казаха кой ще влиза в тези комитети, но разбрахме кой няма да влиза. На въпрос на г-жа Димитрова от „Горичка“ дали се предвижда представители на екологични НПО да бъдат членове на комитетите – г-жа Христова уточни, че няма такава възможност, но обещава при обсъждането на всеки документ да кани НПО-та за становища.

Тоест, външна организация ще консултира изготвянето на Плана срещу 300 000лв. , но НПО-та не е логично да участват в Комитетите, защото са външни. Има логика. Администрацията може сама да си се управлява и да си се наблюдава.

Изпълнението на този проект е със срок (март 2018 – май 2019) и ще завърши с изготвен План.

Очакваме през Септември 2019 и План за изпълнение на този План(ако има Фонд).

Междувременно разбрахме също, че Планът ще се използва при кандидатстването на София за „Зелена столица“. (бел. м. – Където се очаква да спечелим, ако има категория „Градове с най-мръсен въздух“.)

По дискутираните мерки срещу замърсяване на въздуха. На първо място сегашният текст на Механизма(мерките) не е бил изпратен на гражданските организации, а текстът не се чете в зала. Така днес гражданите не знаеха какво коментират, но им бе дадена думата – „по накратко“.

На предложение от граждани и съветници да се предвидят в Бюджета на СО средства за закупуване на измервателни станции(сега са само две), Христова поясни, че е предвидено през тази година да се направи експертиза/прогноза за това дали и колко станции са необходими.

Съветникът Стойнев от ГЕРБ изрази несъгласие с това, че София е много мръсна и ни успокои, че ФПЧ не са толкова вредни, колкото вредните газове, с които повечето столици имат проблем, а ние слава богу нямаме.

Предложението на общински съветник – мерките по рестрикция(забрана за паркиране в синя/зелена зона) да се налагат заедно с облекченията(по-евтин билет за градски транспорт) също бе отхвърлено.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s