Престъпленията на комунизма (Не са отживелица)

Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа в своя Резолюция 1481/2006 г. свързана с Резолюция 1096/1996 г. и докладите към тях препоръчва на страните членки да:
„- предприемат национални осведомителни кампании за престъпленията извършени в името на комунистическите идеологии ВКЛЮЧИТЕЛНО ревизия на учебните програми/учебниците/. Да установят ден в памет на жертвите на комунизма и музеи на комунизма. (ама не за възхвала)
– да бъдат насърчени местните власти да издигат паметници на жертвите на комунизма.“ (не да лъскат паметниците на комунизма)

В същите резолюции се казва, че:
„- Давността на престъпленията извършени от комунистическите режими може да се удължава.
– че може да се търпи наказателна отговорност за действия, които по време на комунизма не са били престъпления, но „са такива според универсалните принципи на правото разпознати от цивилизованите нации или съобразно настоящото законодателство“.

Има и доста препоръки за лустрацията, които си струва да се опишат отделно.

Нито една от препоръките не сме изпълнили(освен Ден в памет на жертвите). При някои има мимикрия.

Съветът на Европа има 47 страни членки. Това означава, че когато издаде такива резолюции, те не са плод и мнение на „дясномислещите“ или „либералните“. А са израз на отношението, което Свободният свят трябва да има към комунизма – същото като към фашизма и национал-социализма.

Но ние сме по-големи философи. Обясняваме под път и над път, че „не можем да съдим“, „то зависи от гледната точка“ и „добре си бяхме“. Затова ще я миришем тая цивилизация още известно време.

За нас т.3 от първата Резолюция е пророческа:
The dangers of a failed transition process are manifold. Опасностите от провал в Прехода са многобройни. В „най-добрия“ случай – олигархията ще управлява, вместо демокрацията, корупцията вместо върховенството на правото, организираната престъпност вместо човешките права. В най-лошия – резултатът може да бъде „кадифено“ възстановяване на тоталитарният режим или кървава отмяна на демокрацията. “ 1996 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s