3:0 за местните дерибеи. Или как съдът в Дупница любезно ме призна за „виновен“

images

При 1:0, една независима комисия търсеща конфликт на интереси излезе с Решение  на 29.06.2017 по мой сигнал. В това решение обяви, че  не е  имало конфликт на интереси, когато общинският съветник от Дупница К.Костадинов, председател на Икономическата комисия към Общинския съвет, който е и директор „Адм.-стопански блок“ на частната болница в града, се изказва и гласува по решения касаещи Общинската болница, която е конкурентна. Конкретният сигнал касаеше решения за затварянето на две отделения и за съкращаване на персонал в общинската болница, при които Костадинов активно е бил „За“ , въпреки че болницата, в която е директор има също отделение по Хемодиализа . След като въпросното отделение бе затворено, се досещате къде отиват всички пациенти. Както се вижда от линка независимата и безпристрастна КОНПИ казва, че този общински съветник не е „свързано лице“ с Частната болница: „Установи се, че К.К. е участвал в обсъждането и приемането на решение № 58 от 15.04.2016г. на Общински съвет Д. за извършване на структурни промени и съкращение над 10 % от персонала на МБАЛ „С.И.Р.“ ЕООД, гр. Д., но липсата на свързаност по смисъла на §1, т. 1 от ДР на ЗПУКИ между него и МБАЛ „С.И.Р. – 2003“ ООД обуславя и липсата на частен интерес за лицето, заемащо публична длъжност, както и за свързано с него лице.„(цитат от Решението )

Въпреки, че Международният счетоводен стандарт 24(Регламент 475/2012 на ЕК) е ясен: „9В, а) Лице или близък член на семейството на това лице е свързано с отчитащото се предприятие, ако лицето: ii) упражнява значително влияние върху отчитащото се предприятие; или iii) е член на ключов ръководен персонал на отчитащото се предприятие или на предприятието майка на отчитащото се предприятие.“ Въпросният общински съветник е директор по административната и стопаска дейност. Вие ми кажете дали упражнява „значително влияние“ или е „член на ключов ръководен орган“. Или и двете. Между другото преди да подам сигнала в тогавашната КОНПИ, разговарях с и показах материалите на дългогодишен инспектор от тази комисия, който ми каза, че според него има конфликт на интереси в случая и ме насърчи да действам. Разбира се, дългогодишните професионални служители не взимат решениятаэ“независимите“ членове които са назначени от Парламента.

При 2:0 местната власт чрез общинските си съветници от ГЕРБ и подопечните РБ се обаждаха на мои съмишленици заплашвайки ги и обяснявайки им, че ако не ме подкрепяли(мен и „Да, България“), е можело да им дадат общински поръчки. Това сериозно. Смачкаха и овладяха организация, която изграждахме в продължение на година със смели и свестни хора, които не се поддадоха на натиска на ГЕРБ в Дупница. Как бе овладяна тази организация, ще разказвам някой друг път.

При 3:0 /миналия четвъртък/ Дупнишкият районен съд ме призна за виновен по делото за клевета заведено от Зам-областния управител на Кюстендил и бивш Директор на РЗОК-Кюстендил Матей Попниколов(ГЕРБ, бивш председател на местна организация) за следното изказване – “

Не знам дали г-н Попниколов е тук. Искам да задам на първо място въпроса към него. По какъв начин според него между 2010 и 2014 год. Управлението на болницата толкова се е влошило, толкова зле са се случвало здравеопазването там, че глобите по време на неговия мандат в Регионалната здравно-осигурителна каса и спрените пътеки между 2011 и 2014 г. се качват на 600 000лв., спрени пътеки за 600 000 лв. и така от 2010 до 2014 г. Изведнъж това дружество, което до 2008 г. е печелившо и има 28 000 лв. задължения към доставчици сега има 1 200 000. Изведнъж това дружество започва да върви стремглаво надолу. Има ли някаква връзка между това, че от 2010 до 2014 г. са наложени 600 000 лв. глоба от един човек, който е в момента общински съветник, става директор на Здравната каса, но преди това и след това е работил в частната болница в Дупница, която е конкурентна. Това нещо питано ли е от общински съветници? Задавали ли сме си въпроса? Има ли позиции на отделните партии? Защо и какви са причините болницата да върви стремглаво надолу? Понеже причините не са, че здравеопазването било некачествено и че имало малко пациенти. Това е една от основните причини. 600 000 дупка в бюджета на болницата. Има конкретна причина за тази дупка.

Бившият управител на Общинската болница Любомир Таушански е изказвал лично или чрез медиите мнението,  че глобите наложени от РЗОК по времето на Попниколов са една от основните причини за затрудненото състояние на болницата, такива показания даде и пред съда като свидетел. (статия в. Струма). По делото бяха събрани официални справки, че за първите четири месеца(септември-декември 2010 г.) от мандата си Попниколов е наложил санкции за 147 068 лв. За предходните три години 2007, 2008 и 2009 – са наложени общо 152 532 лв.(виж тук). През тези първи месеци на управлението на Попниколов са наложени и най-големите единични санкции за 15 годишен период(виж тук) – и двете в един ден – първата за 59 950,00лв.,а втората за 50 876,00лв.  За целия мандат санкциите към Общинската болница са над два пъти по-големи в сравнение с предходния мандат.

Проблемът не е само в цифрите, въпреки че и те са показателни. Когато за няколко месеца човек идващ от конкурентната болница ти наложи санкции колкото за предходните три години, ти вече си наясно какво може да се случи, ако си твърде „смел“ и конкурентен.

През 2010 г., когато разбират че Попниколов ще бъде назначен девет ръководители на болници и лечебни заведения правят подписка срещу неговото назначаване(ще публикувам оригиналния документ до няколко дни), но не я публикуват в медиите, а я пращат тайно до НЗОК, знаейки, че може да има последици за тях или за болниците им. В местната преса само е съобщено, че има такава подписка, но че лекарите искат да останат анонимни. Изисках тази подписка по делото и за моя изненада бе предоставена от НЗОК. Текстът й е кратък и ясен: „Изразяваме искреното си учудване и несъгласие с вероятния избор за Директор на РЗОК-Кюстендил на д-р Матей Попниколов. Същият е отдавна и добре известен като дясна ръка на управителя и мажоритарен собственик на частната МБАЛ „Св. Иван Рилски – 2003″ ЕООД д-р Ени Лефтеров. В този смисъл едва ли може да се очаква защита на обществения интерес, а по-скоро обслужване на частен такъв.“ Подписана е от управителите на трите най-големи общински болници – Кюстендил, Дупница и Бобов дол(вече затворена) и от още 6 управители на лечебни заведения.

Кофти, нали

Друго е по-кофти обаче – стотици хора, които са мълчали за това, което се случва. Които ми споделяха за унищожаването на Общинската болница, но по кафета и кьошета.

Още малко факти: през 2014 г. има конкурс за нов управител на Общинската болница. Един от общинските съветници д-р Дияна Кьосева препоръчва в Здравната комисия на Общинския съвет действащият управител на болницата Таушански да остане на поста си. Костадинов я заплашва, че ако продължава да се изказва и гласува по въпроси за болницата ще получи глоба от над 30 000лв. от Здравната каса(през това време неговия колега от частната болница Попниколов е още управител на РЗОК-Кюстендил) . Седмица по-късно Кьосева подава оставка като общински съветник. (виж статията)

По-късно „неудобният“ управител Таушански, който не се съгласява да затваря отделения и да съкращава персонал е сменен с Росен Тимчев. Последният затваря отделението по Хемодиализа и съкращава персонала на болницата. Нещо което случайно е в интерес на конкурентната болница. След като затваря отделения, продава апаратура на безценица и докарва болницата до още по-тежко състояние, Тимчев е отстранен и осъден за фалшифициране на диплома за здравен мениджмънт, с която е спечелил конкурса за управител на дупнишката болница(тук). Тимчев е дългогодишен кадър на ГЕРБ, назначен като такъв на поста. 

Ще спра дотук, няма да пиша за разказите на пациенти, медицински сестри и лекари от Общинската болница, първо защото някои филми ще ви се сторят слаба бира и второ – тук се придъжаме само към факти, за които има документи или публична информация.

Дали тази присъда на първа инстанция ще ме спре да говоря за унищожаването на болницата и другите местни каши, които са забъркани? Тепърва започваме, пичове. 

Да, ще обжалвам и спечеля делото пред по-горен съд в България или Европа. Но по-важното е, че в тези дела излизат документи за събития, които само са се споделяли по кафетата досега.

На онези от вас, които са свикнали винаги да печелят, ще кажа – пичове, вие сте най-добрите кандидати за следващи пионки на корумпираната система. На останалите скромно ще напомня, че живеят в „завладяна държава“. Пригответе се да говорите с вързани ръце и под институционалните шамари на „нашите хора“.

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s