Стефан – разкъсаният заради убежденията си

Както споделих преди време, ще пиша често за християнството. iStock_000014923612SmallЗащото има нужда, а и напук на интелектуалното статукво, което смята, че атеизмът е модерен.

Стефан е първият християнин, който е убит от религиозните(но най-вече политически и идеологически) фанатици, заради своите убеждения. Причината не е вярата в „различен“ Бог. Стефан е юдеин, изповядващ същия Бог и говорещ само от Тората. Проблемът е, че според еврейските лидери убежденията на Стефан, могат да засегнат обществения ред в Юдея

Няколко години след убийството на Христос, Стефан е избран за един от първите седем помощници(дякони) в Църквата, които отговарят за благотворителната и социална дейност. Когато вярващите са дарявали средства на църквата, той и другите помощници са разпределяли даренията между вдовиците и сираците. Освен тази отговорност Стефан е имал и проповеднически призив – „А Стефан, пълен с благодат и сила, вършеше големи чудеса и знамения между людете. Тогава някои от синагогата наречена синагога на либертинците, и от киринейците и александрийците, и някои от Киликия и Азия, подигнаха се и се препираха със Стефана.  Но не можаха да противостоят на мъдростта и Духа, с който той говореше.“(Библ., Деян.)

Заради своята дързост и влияние, той е изправен пред Синедриона – тогавашния парламент и съд на Юдея и е съден от първосвещениците. „И всички, които седяха в синедриона, като се вгледаха в него, видяха лицето му, като че беше лице на ангел.“

Пледоарията на Стефан пред съда е изключителна. В нея той не само,че не казва нещо, което противоречи на Тората, но преразказва всичко, което Бог е направил в предишните поколения и заедно с това обвинява свещениците: „Коравовратни и с необрязано сърце и уши! вие всякога се противите на Светия Дух; както правеха бащите ви, така правите и вие. Кого от пророците не гониха бащите ви? а още и избиха ония, които предизвестиха за дохождането на Този Праведник, на Когото вие сега станахте предатели и убийци, вие, които приехте закона чрез ангелско служение, и го не опазихте.

По своята смелост, действията на Стефан са все едно в средата на 60-те години да си представител на „нова“ идеология, която е пряка заплаха за статуквото на БКП, да споделяш открито убежденията си по площадите и да те изправят пред Централния комитет. Там вместо да се защитаваш, ти започваш да обвиняваш членовете на ЦК във всичко, за което наистина са виновни. Правиш това с ясната представа как ще приключи всичко, понеже само преди няколко години са разпънали на кръст лидера на твоето „движение“.

„И хвърляха камъни върху Стефана, който призоваваше Христа, казвайки: Господи Исусе, приеми духа ми. И като коленичи, извика със силен глас: Господи, не им считай тоя грях. И като рече това, заспа.“

Дали искам да кажа, че Християнството е политическа идеология/партия. Не. Казвам, че във всяко поколение има фанатици, които са готови да те осъдят заради убежденията ти и обикновено това са политически фанатици, независимо дали се крият под расо, НПО или партия. Те са притеснени за собственото си място под слънцето, но се крият зад легализма.

Иначе Християнството по своята обществена природа е мироглед/идеология, която в определени периоди влиза в конфликт с политическите идеологии и съответно е третирана като такава. Според истинската си интимна същност е взаимоотношение с Бог.

Историята на Стефан може да се прочете в Библията, Деяния на апостолите, 6-7 гл.

ПП.: Между другото не намерих нито една картина в Гугъл, която да отговаря на представата ми за реалния Стефан – който макар и доста начетен е бил най-вероятно тъмен и брадат обитател на пустинна страна.  Нищо общо с хилавите, бели и кьосави лица от картините на Ренесанса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s