БНР: Любомир Авджийски: Европейската прокуратура – смокиново листо върху недостатъците на българската

 

ЛИНК КЪМ ПРЕДАВАНЕТО

“Специализираният съд и прокуратура бяха създадени като извънреден съд на властта. Причината – много по-лесно може да се влияе на 20 съдии и прокурори, отколкото на 60-70 в СГС и стотици в страната“. Това заяви пред БНР Любомир Авджийски – изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието.

„Сега без мотиви с едно изречение от страна на ГЕРБ и прокуратурата престъпленията с евросредства, дори когато не са извършени от политици, кметове, магистрати и т.н., също ще се гледат в Специализираната прокуратура“, добави той в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите му има разминавания в очакванията и това, което реално може да се случи в европейската прокуратура. В България ще имаме същите органи по разследване, подчерта Авджийски и обясни:

„В България разследванията дори по тези престъпления, които са от правомощията на европейската прокуратура, ще бъдат извършвани от български прокурори – двамата делегирани прокурори, които ще са в България и които ще бъдат част и от европейската прокуратура, и от българската. Това е един от големите абсурди и минуси, защото те ще бъдат сериозно раздвоени и ще има известна форма на шизофрения“.

„Европейската прокуратура може да бъде едно смокиново листо върху недостатъците на българската прокуратура. Работата ще бъде извършвана от българската прокуратура, а резултатите ще бъдат за сметка на Кьовеши“, каза още Любомир Авджийски. Той коментира и изборът на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор:

„Умерената победа, която се получи с избора на Кьовеши, е изцяло заслуга на ЕП. Тя е въпреки усилията на Съвета на ЕС, който е органът на правителствата, да възпрепятстват този избор. Това показва, че от ЕП има смисъл. Централизираните европейски институции могат да „показват зъби“ на националните органи, когато това се налага. От това победиха народите на ЕС. … Наглостта на източноевропейските правителства в пълна сила я видяхме. Корумпираните политици имат един основен приоритет – да експлоатират закона или да изнасилват закона и тези на ЕС така, че да могат да прикриват собствените си действия и да няма никакъв реален контрол върху тях“.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s