Разделението се подхранва и от двете страни

Това, което се случва в САЩ е резултат от тежкия и арогантен популизъм на представители и на двете страни – демократи и републиканци. Няма разлика между вчерашното варварство и онова на BLM движението преди няколко месеца, когато частната собственост беше прегазена в „реакция срещу полицейско насилие“ .

Но и сега, вместо да се смирят и да започнат дискусия основана на уважение, политици, анализатори и медии решават да продължат с крайните и настройващи позиции – Сега нямало гвардия, а преди имало – с извадени от времевия контекст снимки, които не показват десетките дни безнаказано мародерство от BLM привържениците.

От друга страна излъганите умерени републиканци, ако не отхвърлят незабавно деструктивното влияние на Тръмп, ще загуби не само собствената им партия, но и страната им, за която много от тях знам, че се борят и обичат искрено. Има арогантен популизъм на Тръмп. Има и арогантен марксизъм на сериозна част от Демократическата партия. Двете се подхранват и допълват идеално. Аз лично вярвам, че и двете не кореспондират с духа и традициите на американската демокрация.

Има все още расизъм, но има и обратна дискриминация и ограничаване на свободата на словото и убежденията в контролираните от демократите институции. Двете се подхранват взаимно. Има неадекватни пастори и „пророци“, които решиха да направят Тръмп месия и да политизират църквата, но има и демократи и медии, които се гавреха с години с вярата и убежденията на християните.

Имаше принципно нарушение на духа и целта на закона при избора на Ейми Барет за върховен съдия(републиканците приложиха двоен аршин и форсираха избора). Имаше и върховни съдии опозорени по безпринципен начин от демократите. Злоупотребата с целта и духа на закона винаги води до желание за реваншизъм от другата страна. Голямата надежда е, че след тази гротескна година двете страни – лидерите на демократите и на републиканците ще се смирят и ще робуват повече на аргументите и фактите, отколкото на „партизанските“ интереси.

Не говоря за конформизъм, а за връщането на законните и морални основи на демокрацията. Тези основи изискват уважение и зачитане на принципи, без които няма никакво значение колко различна или правилна е позицията ти, щом я защитаваш по неморален начин или всяваш омраза. Гледайки изказванията в Конгреса след вчерашните сцени на унижение, съм оптимист. Или поне така ми се иска.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s