Руската кибер война и релативизма

Онези, които са против отзоваването на 70-те “дипломати” не разбират или не се интересуват от мащабите на кибер войната, която Русия води с НАТО и конкретно в България. Добре е да прегледат руските кибер атаки срещу Естония 2007 и атаката “Petya” срещу Украйна през 2017.

Да си гостоприемен към екип от около 100 шпиони(със сигурност има повече от 70 в страната), които 7 дни в седмицата работят по кибер операции, пропаганда и шпионаж е доста глупаво, скъпо и опасно мероприятие, особено ако си най-обърканото общество в Европа, което не е сигурно има ли агресор, няма ли.

Важна стъпка и поздравления за смелостта.

Релативистите и поддръжниците на реалполитиката, които подгласят и подражават на Кисинджър, трябва да осъзнаят, че Европа се намира в реална, а не студена война. Ние не сме във времената на Кисинджър, а във времената на Чърчил и Рузвелт. Ако Украйна не победи, а НАТО бъде отслабено и разделено, (каквато е целта на кибер войната), няма да има държави от Източна Европа, а Руски блок от територия разрушена в различна степен и през различен период от време. Русофилският сантимент няма да запази тази източна територия. Включително и страната, която някога сама е искала да бъде 16 република.

Ако един диктатор бъде оставен да напредва, никой не знае как това ще се отрази на останалите – Китай, Иран, Турция, Пакистан, и т.н. Четири от които са ядрени сили.

Невъзможността да различиш реалната война от “студената” може да ти коства суверенитета и свободата.

Редовият гражданин може да си позволи да се успокоява – “абе то няма да дойде до България”. Висшите политици нямат такова право, а трябва да са готови за най-тежките сценарии, 10-20 години напред. Включително за неадекватен американски президент, който би решил, че няма нужда от НАТО, а Америка и the Five Eyes(САЩ, Канада, UK, Австралия и Нова Зеландия) си се справят добре със съществуващи или нови споразумения. Това е само пример. Има различни сценарии за промяна на международната сигурност и колкото по-дълго и доброволно си търпял подривната дейност на авторитарен режим на територията си, толкова по-вероятно е да попаднеш от неправилната страна при ново пренареждане или при световна война.

Защитата от агресия не е агресия, драги русофили. Но освен достойнството има и практични причини, поради които е добре да защитаваш суверенитета си.

След този ход и след искането на БСП да махнат Кирил Петков, е два пъти по-необходимо той да остане предложението за министър-председател.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s